EKE

Erdélyi Kárpát Egyesület - Brassó

Az Árpád-szobor emlékére…

 

125 évvel ezelőtt, 1896. október 18-án avatták fel a Cenk-tetőn a millenniumi emlékművet, a magyar honfoglaló vitéz szobrát, amely a köztudatban Árpád-szoborként ívódott be.

Ennek emlékére szervezte meg vasárnap, 2021. október 17-én az EKE Brassó a III. Lehmann Károly Teljesítménytúrát a Cenkre.

Október 9-én, a teljesítménytúra előtt egy héttel hat személy végigjárta az útvonalat, kijelölte az ellenőrző pontok helyét, megbeszélte a tennivalókat, megszervezte a túrát. Közös vacsora mellett nemcsak a túrázók által megoldandó feladatlapokat beszélték meg, hanem felelevenítették az I. és a II. Lehmann Károly Teljesítménytúra viszontagságait is.

A III. Lehmann Károly Teljesítménytúrára 45-en jelentkeztek be ötödikestől kezdve nyugdíjasig.

Sajnos Brassó városa és környéke közben piros zónába került, így a COVID-szabályoknak megfelelően csak oltásigazolással rendelkezők vehettek részt a túrán, és csak maximum tízes csoportokba szerveződve lehetett kimenni a hegyre.

Egy hét esős idő után, ha a fellegek nem is mentek el teljesen, és vasárnap reggel köd is fogadott, meglehetősen szép őszi időjárásra ébredtünk. A szombati eső ellenére, egy csepp sem esette, sőt néha a Nap is kikandikált a felhők között.

A Takácsok bástyájánál találkoztunk 10 órakor, ahol Kovács Lehel István EKE-elnök egy rövid előadást tartott az Árpád-szoborról, majd kiosztotta a teljesítménytúra útleírását, térképét tartalmazó Keresztény-havasról szóló EKE-bakancsot, mindenki csokoládét kapott az útra, és tízes csoportokba szerveződött a társaság.

Alternatív útként határoztuk meg a Lovagok útját, a Gábony-lépcsőt, valamint a Szerpentines utat, hogy ne legyen zsúfoltság a hegyen, tudjuk rendesen betartani a járványügyi előírásokat.

A szintidőt 1 órában határoztuk meg, s megbeszéltük, hogy fent a kilátónál, illetve az Árpád-szobor talapzatánál mindenki bevár mindenkit.

A túrázók 10.30-kor indultak el. Siettek az ellenőrző pontokhoz, ahol feladatlapokat kaptak, a rajtuk lévő Árpád-szoborral kapcsolatos feladatokat, keresztrejtvényeket meg kellett oldani, ezért volt jó figyelni az előadáson.

A felmenés jól sikerült, volt közöttünk olyan edzett személy is, aki 18 perc alatt szaladt fel a Cenkre, de az 1 órás szintidőt kivétel nélkül mindenki tudta teljesíteni. A túraleírás és a jelzőtábla tanúsága szerint is a Brassó – Cenk-tető útvonal 1 óra alatt teljesíthető.

A tetőn jól fogott a szendvics és a forró tea is.

Az EKE-bakancs és a csokoládé kiosztása

Készülődés

Feladatlapok kiosztása

Előadás a Takácsok bástyájánál

Indulás az őszi erdőbe

Teljesítménytúrázók

Fölöttünk és a város fölött a libegő

Feladatlap az első ellenőrző pontnál

Tanácskozás a csúcs előtt

Szendvicsevés a kilátó mellett

Csapatunk egy része a Kilátón

Csapatunk egy része a Kilátón, Brassó ködben úszik

Tisztelgés Árpád előtt: csapatunk egy része az Árpád-szobor talapzatának megmaradt részénél

Feladatmegoldás az Árpád-szobor talapzatán

Feladatmegoldás az utolsó ellenőrző pontnál

A Cenk-tetőn, az Árpád-szobor talapzatán Kovács Lehel István az Árpád-szoborról írt könyvét mutatta be, ennek kapcsán mesélt érdekességekről a szoborral kapcsolatosan, valamint – természetesen – tippeket adott az újabb feladatlapokkal kapcsolatosan.

A lefele utat ismét alternatívákban határoztuk meg, a Szerpentines úton, a Lovagok útján, illetve a Rakodó felé is le lehetett menni.

A feladatokból és az előadásokból sokat lehetett tanulni az Árpád-szoborról, a teljesítménytúra, a természetjárás pedig friss energiákkal töltött fel.

A résztvevőket csokoládékkal, EKE-kiadványokkal, díszoklevéllel díjaztuk, jutalmaztuk.

A gulyásleves az egykori teljesítménytúrák nagy üstben főzött gulyásaira emlékeztetett.

Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását!

Köszönjük az EKE Brassónak, hogy a járvány ellenére, de a szabályok betartásával sikeresen megszervezte ezt a teljesítménytúrát, is így a magyar millennium 125 éves évfordulója nem múlt el elfeledetten!

Hazafele a Cenkről